ieneś najpierw rozważyć różne kwestie. Zastanów się, jakie są oczekiwania twoje i pozostałych domowników. Na ich podstawie powinniście wybrać dla siebie najlepszy ekspres.
Najpierw zwróć uwagę na swoje preferencje smakowe. Jeżeli twoim ulubionym napojem na świecie jest klasyczna, aczkolwiek wysokogatunkowa kawa włoska, błędem byłoby kupowanie ekspresu na kapsułki. Ten bowiem jest raczej przeznaczony do przygotowywania bardziej nietypowych kawowych napojów. Celuj więc w ekspresy, których głównym zadaniem jest mielenie kawy. Nie muszą mieć one wcale szeregu dodatkowych funkcji, by świetnie sprawdzały się na co dzień.
Taka kawa z ekspresu smakuje i pachnie o wiele lepiej od zwykłej zalewajki, czyli kawy rozpuszczalnej bądź mielonej zalanej wrzątkiem. Sam się o tym wielokrotnie przekonałeś, gdy próbowałeś naparów serwowanych w kawiarniach. Od momentu, w którym zainwestujesz we własny ekspres, sam będziesz mógł je przygotowywać.
Każda kawa wykonana w ten sposób
W domach i mieszkaniach Polaków coraz częściej pojawiają się różnorodne ekspresy do kawy. Dawniej uchodziły one za urządzenia luksusowe, z których dobrodziejstw korzystano wyłącznie w restauracjach i kawiarniach, ale na szczęście upływ czasu sprawił, że dziś są one dostępne dosłownie na każdą kieszeń. Każdy może je mieć, a prawdziwy kawosz wręcz powinien je posiąść. Dobrego ekspresu do kawy nie da się niczym zastąpić.
A nie chodzi już nawet o to, że ekspres pozwala właściwie obrobić ziarna, które w takich tradycyjnych młynkach zostają zmiażdżone i pozbawione smaku oraz aromatu. Ekspres daje po prostu więcej możliwości. Można w nim przygotować niemalże każdy typ kofeinowego naparu - czy to będzie kawa włoska, czy popularne w Polsce cappuccino. A warto eksperymentować, by odkrywać swoje kubki smakowe i sprawdzać, co im pasuje najbardziej. Współczesne ekspresy są też na tyle proste w użyciu, że nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności czy szerokiej wiedzy teoretycznej, aby nauczyć się przyrządzać w nich świetne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie smakować o niebo lepiej.
Zarówno kawa włoska jak i nawet
Nie ma chyba na świecie drugiego tak popularnego napoju jak kawa. Wszyscy za nią przepadają i wszyscy uwielbiają ją pić, zwłaszcza z samego rana, gdy trudno otworzyć oczy i jakoś ściągnąć się z łóżka. Nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak solidna porcja kofeiny przyjęta pod postacią pysznego naparu. Z kawy wbrew pozorom nie trzeba rezygnować. Wręcz powinno się ją pić, gdyż ma ona niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.
Typ kawy nie ma większego znaczenia. Zarówno kawa włoska, jak i nawet zwykłe cappuccino z dodatkiem mlecznej pianki będą mieć podobne właściwości. Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru kryje się bowiem w kofeinie. To właśnie ten związek ma rewelacyjne właściwości, które nie ograniczają się wyłącznie do wywoływania efektu pobudzenia. Kofeina jest w stanie zapobiegać różnym chorobom serca, chorobom neurodegradacyjnym, a nawet insulinooporności. Mimo wszystko specjaliści od kawy zalecają, by inwestować w porządne ekspresy do kawy i to w nich przygotowywać wyjątkowe napary. Zmielony pył zalany wrzątkiem nie jest bowiem prawdziwą kawą i z tego należy zdać sobie sprawę.
Każda kawa ma oczywiście nieco inny
Jednym z popularniejszych i powszechniejszych napojów zawierających kofeinę jest kawa włoska, którą serwuje się we wszystkich lepszych kawiarniach i restauracjach. Nie oznacza to jednak, że tylko ona ma dobre właściwości. Tak naprawdę moc każdej kawy kryje się w kofeinie. To ona jest głównym związkiem tego rodzaju naparów i to ona sprawia, że tuż po ich spożyciu człowiek ma więcej energii i siły do działania.
Czy da się więc odpowiedzieć na tytułowe pytanie? Jak najbardziej, a odpowiedź jest banalnie prosta. Każdy powinien pić taką kawę, która mu po prostu smakuje. Innej odpowiedzi nie ma. Nikt bowiem nie powinien się zmuszać do przyjmowania czegoś, co nie trafia w jego gust czy kubki smakowe. Niektórzy ubóstwiają nowoczesne i zmodernizowane ekspresy do kawy właśnie za to, że dzięki nim mogą w domowych warunkach wykonywać kawę latte, cappuccino czy jeszcze ciekawsze odmiany naparów. Inni z kolei tolerują wyłącznie klasyczną "małą czarną". Każda kawa ma oczywiście nieco inny smak i aromat, ale jej właściwości zawsze pozostaną podobne, dlatego warto pić po prostu to, co się lubi najbardziej.